D1

O nama


Kapaciteti za smještaj u odnosu na strukturu korisnika

Dom je osnovan 06.10.2020. godine i organizovan je kao Javna ustanova za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica, u skladu sa zakonom i Odlukom o osnivanju Javne ustanove za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica „Podgorica“, donijetom od strane Vlade Crne Gore.
Javna ustanova za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica "Podgorica", posluje pod nazivom: JU Dom starih "Podgorica". Sjedište JU Dom starih "Podgorica" je u Podgorici (Bulevar Veljka Vlahovića bb). 

JU Dom starih “Podgorica” je jedan od značajnijih infrastrukturnih projekata u Glavnom gradu i najznačajniji projekat u oblasti socijalne zaštite čiji je nosilac Vlada Crne Gore i Glavni grad Podgorica, kao i nadležne državne institucije, ukupne vrijednosti preko 12 miliona eura.
U ovom objektu je predviđen boravak 274 korisnika, smještenih u 97 dvokrevetnih, 36 jednokrevetnih, 5 četvorokrevetnih soba i 12 apartmana.

Objekat je bruto površine od 11.225 metara kvadratnih, dok je korisna površina objekta 9.807 kvadrata. Pored smještajnih jedinica, sadrži dnevne boravke, trpezarije, kuhinju sa pratećim sadržajima, vešeraj, prostorije za upravu, multimedijalnu salu, salu koja je određena za vjerske aktivnosti korisnika, medicinski blok i prateće tehničke prostorije. Projektom je predviđeno i 61 parking mjesto, dvije saobraćajnice, pješačke staze, plato za manifestacije različitih tipova i natkrivenog prostora za sjedenje i dio kompleksa koji je pod zelenim površinama.

Dom starih “Podgorica” podijeljen je na lamele A, B i C. Objekat ima podrum, prizemlje i tri sprata. U podrumu se nalaze kuhinja, vešeraj i magacin kao i prostorije za zaposlene. Na prizemlju se nalaze kancelarije, multimedijalna sala, recepcija, lobi, ostave i brojne druge prostorije potrebne za sprovođenje aktivnosti. Na prizemlju, u posebno izdvojenom i spolja ograđenom dijelu objekta, nalazi se 6 jednokrevetnih i 7 dvokrevetnih soba. Pored toga, u lameli C nalazi se 5 četvorokrevetnih soba. Na prvom spratu postoji 9 jednokrevetnih i 30 dvokrevetnih soba, kao i 4 apartmana. Na drugom spratu se nalazi 10 jednokrevetnih i 30 dvokrevetnih soba, kao i 4 apartmana. Na poslednjem, trećem spratu 11 je jednokrevetnih i 30 dvokrevetnih soba i 4 apartmana. U potkrovlju objekta je prostor predviđen za odlaganje arhive i druge opreme.

U odnosu na smještajne kapacitete Ustanove i strukturu korisnika, određena je sledeća raspodjela odjeljenja.

Prizemlje – odjeljenje demencije i privremenog boravka

Na prizemlju će biti smješteno ukupno 20 korisnika sa demencijom i to u 6 jednokrevetnih i 7 dvokrevetnih soba. Pored toga na prizemlju će u 5 četvorokrevetnih soba postojati mogućnost urgentnog ili privremenog smještaja maksimalno 20 korisnika. 
Ukupan broj korisnika na prizemlju je 40.

Prvi sprat – odjeljenje palijativne njege

Na prvom spratu, a prije svega na osnovu težeg zdravstvenog stanja korisnika i lakše komunikacije sa prizemljem, će biti odjeljenje palijativne njege. Korisnici će biti smješteni u 9 jednokrevetnih i 30 dvokrevetnih soba, kao i 4 apartmana. Ukupan kapacitet je 77, uz napomenu da će u zavisnosti od težine stanja, a samim tim i organizacije njege, apartmani koji inače imaju 2 kreveta biti iskorišćeni za smještaj jedne osobe. U tom slučaju na odjeljenju će biti smještena 73 korisnika.

Drugi sprat – odjeljenje psihogerijatrije

Na drugom spratu će boraviti korisnici sa psihičkim poteškoćama, njih ukupno 78, u 10 jednokrevetnih i 30 dvokrevetnih soba, kao i 4 apartmana. U slučaju težeg zdravstvenog stanja apartmani koji inače imaju dva kreveta će se koristiti za smještaj jedne osobe što će raspoložive kapacitete smanjiti na 74.

Treći sprat – odjeljenje gerijatrije

Na poslednjem, trećem spratu će boraviti korisnici očuvanih funkcionalnih sposobnosti. Oni će biti smješteni u ukupno 11 jednokrevetnih i 30 dvokrevetnih soba i 4 apartmana. Ukupan kapacitet za smještaj ove kategorije korisnika je 79.

Misija JU Dom Starih „Podgorica“

Misija JU Dom starih „Podgorica“ je pružanje kvalitetnih usluga, u bezbjednom okruženju, koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života starijih, očuvanje njihovog potencijala i dostojanstva, uz primjenu i promociju koncepata individualnog pristupa, zdravog starenja i aktivnog učešća u Domu i zajednici. 

Vizija JU Dom Starih „Podgorica“

Vizija JU Dom starih „Podgorica“ je da bude prepoznata kao jedna od vodećih ustanova u sistemu brige i njege starijih, kroz kontinuirano unapređivanje postojećih usluga i uvođenje inovativnih.

Opšti cilj JU Dom Starih „Podgorica“

Opšti cilj JU Dom starih „Podgorica“ je pružanje podrške starijim licima u vidu smještaja, ishrane, njege, medicinske zaštite, održavanja kontakta sa zajednicom i aktivnog učešća u istoj.